Anfield je garancija dobrog provoda: stadion koji nije uvijek bio crven

Sedamdesetih godina, Engleska se iz kolijevke nogometa pretvorila u kolijevku huligana. Zbog toga se Britanska vlada na čelu sa Margarett Thatcher 1985. godine odlučila za radikalne mjere, koje su daleko sa stadiona trebale poslati bitke, nerede i razbijene glave kao što je svojevremeno Oliver Kahn ispucavao loptu.

Novim pravilima pod nazivom „Goalies Against Hoolies“ to je uspjelo i engleski nogometni stadioni su vremenom postali mjesto gdje ne morate da gledate dal’ ce vam cigla sletjeti na glavu. Međutim, postoje i drugi efekti kao npr. da navijanje na stadionima više nije tako gromoglasno živo kao nekada. Stadion Anfield Road je jos uvijek mjesto gdje ce vam se u svakom trenutku ispraviti svaka dlaka na tijelu. Kakve bi vam tek priče znao prepričati stadion na kojem domaće utakmice igra Liverpool?

Na Anfieldu nije uvijek vladala samo crvena boja

Stadion Anfield stoji u Liverpoolu vec od 1884. godine i spada medju najstarije stadione u Engleskoj, ali na njemu nije oduvijek vladala samo crvena boja. Svoje domaće utakmice je na njemu igrao F.C.Everton. Ne trebate se čuditi zato što u to vrijeme F.C.Liverpool još nije došao na svijet i u gradu je carovala plava boja. Međutim, Evertonu je iznos koji je plaćao za najam Anfielda bio previsok, pa je 1891. god. sa Anfielda preselio na Goodison Park.

Godinu kasnije vlasnik Anfielda John Houlding osniva slavni F.C.Liverpool ali to ne znaći da je stadion odmah obukao crvenu boju. Zašto? Zato što su od osnivanja 1896. Godine klubske boje bile bijela i plava. Da bi historijski gradski derbi izmedju Liverpoola i Evertona imao pravi ambijent Anfield je obojen u crveno kao i dresovi Liverpoola.

 

Dres Liverpoola iz perioda 1892 – 1896

Tribina „the kop“ je motor stadiona

Ako važi nogometni kliše o tome kako su navijači dvanaesti igrač tima onda onima koji navijaju sa tribine „Spion kop“ možemo slobodno reći da su kao i petnaesti igrač. Zašto je tribina dobila upravo ovaj naziv? Spio kop je brdo u Južnoj Africi gdje je u drugom „burskom ratu“ poginulo više od tristo vojnika, koji su bili uglavnom iz Liverpoola i na taj način se čuva sječanje na njih. Do 1994. God na ovom motoru stadiona se moglo navijati samo u stojećem položaju, ali onda su na „the kop“ montirane stolice. Ali kada prije svake utakmice desetine hiljada navijača pjevaju mitsku himnu „you’ll never walk alone“ ne bi  vas u sjedečem položaju zadržalo niti desetine pojaseva. Danas je oficijalni kapacitet stadiona 54074 gledatelja, ali u prethodnom periodu samo na „The kop“ je moglo stati 27000 ljudi. Zahvaljujuči ovoj ogromnoj tribini je 1951. Godine zabilježena najveća posjeta u historiji ovog stadiona, kada je na utakmice FA kupa protiv Wolverhampton Wandereresa prisustvovalo 61905 gledalaca. Možemo dodati i da većina navijačkih grupa u svijetu ima na svojim domaćim i gostujućim formiran “kop”, ne treba napominjati odakle naziv potiče.

 

Stadion koji je doživio sve

Mnogo toga se desilo za sve ove godine na Anfieldu. Prvu utakmicu je Liverpool uspješno odigrao sa Rotherhamom i pobijedio 7:1, bolji nastup „Couseri“ nisu mogli ni zamisliti. Osim sretnih momenata ovde su se odigrali i oni manje veseli. Poslije neslavne tragedije na Hilsboroughu je u toku utakmice Liverpool Nothingham Forrest poginulo 96 ljudi, Anfield je u tom trenutku bio prekriven cvijećem koje su navijači položili u spomen žrtvama.

U Avgustu 1971. Godine je Anfield postao domaći stadion Manchester Uniteda. Poslije nereda koje su pravili huligani Uniteda, Old Trafford je bio zatvoren na dvije utakmice gdje su tada crveni djavoli svoju domaću utakmicu protiv Arsenala igrali upravo na Anfieldu. Međutim, rivalitet izmedju Uniteda i Liverpoola u to vrijeme nije bio uopće velik kao danas. Glavni neprijatelj Liverpoola je bio i još uvijek jeste komšijski Everton. Anfield i danas zna pisati velike priče, npr. kada su se navijači oblačili kao Jurgen Klopp i na taj način ga prizivali da preuzme njihov omiljeni klub.

Želite li i vi biti dio ove atmosfere i pjevati legendarnu himnu ?? Dovoljno je izabrati neki od aranžmana iz naše ponude.

 

Preporučeno: https://www.nogomettour.hr/putovanja/liverpool-manchester-united/