El Clasico – poslastica među nogometnim utakmicama

U svijetu postoji  veliki broj kvalitetnih utakmica. Ali samo jedna od njih može reći da se zbog nje zaustavi cijelin nogometni život u evropi. Veliki El Clasico je simbol rivaliteta između Španije i Katalonije. Borba na život i smrt između klubova koji o sebi bez problema mogu reći da spadaju u sami vrh ovog sporta. Dok je Real Madrid pomagao graditi evropska kup takmičenja, Barcelona je dala svijetu tika-taku. Istrčati na teren u ovoj utakmici je želja svakog nogometaša na svijetu. Međutim, prisustvo na tribinama tokom ove utakmice je još teži zadatak. Iako katalonski Camp Nou može primiti skoro 100.000 gledalaca, za ove utakmice bi bio mali i kada bi ga udvostručili. Zato ne čekajte i naručite ulaznice odmah danas.

Prva utakmica između ljutih rivala desila se 1916.godine u polufinalu Copa del Rey (Kup Kralja). Barcelona je na domaćem terenu pobijedila 2:1, ali je Real zahvaljujuci domaćoj pobjedi od 4:1 prošao dalje, a u toj utakmici je hat-trick postigao igrač s imenom Bernabeu.

Prva ligaška utakmica je opet pripala Realu kada je pobijedio u Barceloni  s 2:1. Prvi El Clasico na Camp Nou odigran je 1958.godine, a Estadio Santigo Bernabeu je po prvi put ugostio ovaj veliki derbi deset godina ranije.

Rivalitet između ovih ekipa je narastao nakon vladavine generala Franca koji je bio navijač Reala i njegova vlada se borila protiv Katalonije. Nije se čuditi tome što Barcelona mrzi Madrid. Da svega toga nebi bilo malo u historiji ovih ekipa je ušao izvjesni Alfredo di Stefano.

Za njegove usluge su se borile obje ekipe. On je iz River Plate-a prešao u kolumbijski Millionarios. FIFA nije priznavala kolumbijsku ligu i naložila je igraču da se vrati nazad u River Plate. Sa River Plate-om se na transferu dogovorila Barcelona a u isto vrijeme se sa Millionarios dogovorio Real. Ko je u ovom slučaju bio vlasnik di Stefana kada je bio dogovoren s oba kluba? FIFA sa španskom nogometnom federacijom nije priznavala njegov transfer ali je predložila rješenje  korist oba kluba.

Di Stefano će dobiti novu alternativu, dvije godine u Barceloni i dvije godine u Realu. Međutim, ponosni katalonci na ovu odluku nisu pristali. Njihov predsjednik je odustao od svoje funkcije a nakon sumnjičenja za atentat na generala Franca su odustali i od prava na igrača.

Šta je bilo dalje danas zna cijeli svijet. Argentinski polubog je postao zvijezda Reala s kojim je pet puta osvojio Evropski kup klubova prvaka – današnju UEFA Ligu prvaka.

Niti jedan sljedeći transfer nije prouzrokovao toliku mržnju i uspjeh za konkurente. Niti Bernd Schuster, Michael Laudrup niti čak Luis Enrique. Najviše ovome je sličio transfer Luisa Figa kojim je predsjednik Perez počeo eru Galacticos.

Ali uspjeh koji je Perez od svojih zvijezda očekivao nije se desio. U Barceloni su u međuvremenu odgojili generaciju igrača koji su prošli slavnu La Masiju i koji su zajedničkim snagama uspjeli osvojiti nogometnu Evropu. Dopunjeni genijalnim Ronaldinhom ili u nekom bližem vremenu Neymarom i Suarezom.

Da li ste znali da su na Bernabeu dobili ovacije samo tri igrača Barcelone? Maradona, Ronaldinho i Iniesta.

Spoj vrhunskog nogometa i atmosfere Barcelone je jedna od najboljih kombinacija za jednog ljubitelja fudbala. Ako je igra Barcelone divna onda je sam grad božanstven.

Metropola Katalonije će vas oduševiti svojom arhitekturom u kojoj dominiraju uglavnom Gaudijeve građevine na čelu sa katedralom Sagrada Familia. Izostaviti ne smijete ni slavni park La Rambla.

Nakon noćne šetnje ulicama grada i večere u jednom od španskih restorana ćete shvatiti zašto je teško kupiti igrača Barcelone.

Neka živi nogomet, neka živi El Clasico. Zato što su to zaista trenuci za kojima igrači i navijači žive skoro cijelu godinu. A vi zahvaljujući NogometTour.hr – oficijalnom partneru FC Barcelona, ovom događaju možete prisustvovati.