FOTOBLOG: Minhen nije samo mjesto nogometa nego i srce Bavarske koje ima veliki broj lijepih stvari

Minhen je treći najveći grad u Njemačkoj, poslije Berlina i Hamburga. Leži na rijeci Isar ali o njoj još ništa sigurno niste čuli.

Moguće je da ste čuli da je Minhen turistički grad broj jedan u državi. Centar je inovacija, arhitekture, bankarstva i turizma. Jednostavan grad gdje bi poželio živjeti svako. Uz to se može dodati vrhunski nogomet i nemojte se čuditi što velike zvijezde teško napuštaju metropolu Bavarske.

 

Dragulji grada

Kao i u svakom velikom gradu tako i u Minhenu se turisti susreću u njegovom centru. Tražite Marien platz sa zgradama nove i stare gradske vijećnice.

Na trgu su tri poznate kapije Isrator, SendlingenTor i Karlstor koje vas vode na trg Stachus. To je njegov neoficijalni naziv koji koriste stanovnici Minhena.

Tačan naziv ovog trga je Karlplatz po nepopularnom vladaru, ali čak i stanica metroa se koristi naziv Stachus.

Najslavnija zgrada u gradu je Frauenkirche, poznatija kao Minhenska katedrala.

A pogled sa devedeset i devet metara visokih tornjeva možete lično doživjeti. U blizini ovog hrama možete pronaći Michaelskirche ili Theatinerkirche. Na vama je da li više volite renesansu ili barok.

Centar grada sa vanjskim dijelovima spajaju četiri glavne ulice. Ako tražite slavni Konigsplatz sigurno idete preko Briennerstrasse. U blizini možete posjetiti i takozvani Kunstareal ili dio grada koji je pun muzeja i galerija.

Preostale tri ulice Ludwigstrasse, Maximillianstasse i Prinzregenstrasse takodjer vrijedi posjetiti ako želite prošetati oko pobjedničke kapije, zgrade pozorišta, parlamenta ili bavarskog narodnog muzeja.

 

Šta posjetiti osim kulture?

Minhen i BMW. Spoj koji ne treba puno spominjati nego ga treba doživjeti. Ako volite starije primjere ove poznate marke automobila posjetite muzej BMW-a. Ukoliko vas zanima budućnost posjetite svijet BMW-a.

Velike Evropske metropole ne razmišljaju samo o poslu nego i o relaksaciji svojih stanovnika, zbog toga možete pronaći veliki broj parkova. Največi park u Minhenu je Engleski park koji je svojom površinom veći od Central Parka u New Yorku.

Ako želite da ga vidite cijelog krenite rano ujutro. U njemu možete vidjeti apsolutno sve. Od monumentalnih gradjevina do plaža, idealno mjesto za relaksacije prije utakmice.

Svakodnevna gastronomska ponuda

Pivo i kobasice svi dobro poznajemo. Njemci su prije više od dvjetsto godina zakonski omogučili ispijanje piva na javnim mjestima i za to vrijeme je u gradu nastalo ludilo više od 180 Biergarten, pivskih bašta.

Ove bašte danas mogu ugostiti do 180 hiljada turista.

One najbolje su Augustiner Keller, Chinesicher Turn, Hacker-Pschorr Brauhaus ili Hofbraukeller. Dovoljno je izabrati neku od njih jer većina njih se nalazi u centru grada.

Ručak u Minhenu neće sigurno biti nikakva pizza Hawaii pošto njemci preferiraju svoje ukuse i sigurno ćete se na njih naviknuti vrlo brzo. Perec (bagel) sa bijelom kobasicom je klasika.

Ne tražite nikakvo predjelo. Ovi pereci su veličine vaše ruke. Njemci obožavaju kiseli kupus, štrudlu od jabuke i ogromne Germknodel (buhtle) sa umakom od vanilije.

Kontaktirajte nas

Kompletna ponuda putovanja na utakmice Bayerna OVDJE