Fotoreportaža: Madrid, kraljevski grad sa raširenim naručjem

Znate li koji narod ima najduži prosjek godina života? To su Japanci, ali odmah iza njih se nalaze Španci. Za vrijeme produženog vikenda u kraljevskom Madridu ćete se uvjeriti zašto je to tako.

Opušteni stil života lokalnih stanovnika se vrlo brzo prenosi na posjetitelje grada. Veliki dio njih vikendom čine i posjetioci i ljubitelji nogometnih utakmica iz cijelog svijeta. U Madridu se nalazi najveći klub na svijetu (kako sebe skromno naziva) Real ili Atletiko koji je u usponu i manji klubovi poput Getafe, Rayo Vallecano i ostali.

Grad sa više od tri miliona stanovnika, španska metropola poznata kao mjesto kulture koja je vjekovima dom kraljevske porodice, narodnih umjetnika i španske zaostavštine u obliku muzeja, parkova i drugih arhitektonski dragulja. Lokacija koje treba posjetitit je bezbroj. Kod kreiranja najbogatijeg programa u Madridu, pomoći ćemo Vam i na vrijeme isplanirati najbolji program te za Vas obezbijediti mapu grada sa detaljima javnog prevoza.

Ukoliko ste u Madridu prvi put, nemojte izostaviti šetnju centrom grada, početi možete od Plaza de Espana do Grand Via ( ulica sa mnogo prodavnica, uređena po uzoru na ulice New Yorka), kojom možete doći do trga Puerda del Sol pa sve do Plaza Mayor. Ukoliko nastavite šetnju doći ćete do kraljevskog dvora (Palacio Real), koji je otvoren za javnost.

Na istočnom kraju grada je smješten trg Cibeles. Fontana na trgu je poznata kao okupljalište navijača Reala, uvijek kada bijeli balet donese neki novi trofej. Poslje nekoliko minuta šetnje, možete vidjeti najpoznatiji muzej u gradu koji se naziva Prado, te posjeduje na hiljade eksponata.

Najveće interesovanje naših klijenata izaziva naravno nogomet. Posjeta stadionima koji su nazvani po ljudima koji su najviše zaslužni za njegovu izgradnju (Santiago Bernabeu, Vincente Kalderonu) će vam objasniti razliku izmedju modernog i klasičnog poimanja nogometa.

Ne postoji puno stadiona koji nude maksimalan luksuz kao što je to običaj sa stadionom Santiago Bernabeu: eskalatore za lagan prilaz na tribine ili grijanje sjedišta u slučaju hladnog vremena na svim tribinama. Santiago Bernabeu je jednostavno mjesto gdje želi igrati i navijati svako.

Na dan utakmice je moguće vidjeti naprednu logistiku u praksi. Niti jedan od 80 hiljada posjetilaca stadiona se ne zadržava u redovima na ulasku na stadion. Izlazak sa stadiona ne traje duže od 20 minuta i po završetku utakmice hram je prazan za rekordno vrijeme, bravo gospodo arhitekti.

Od sezone 2017/18 i Atletiko je vlasnik super modernog stadiona. Vincente Kalderon su Los Kolhoneros zamjenili za novi stadion Wanda Metropolitano koji može da primi 80 hiljada gledaoca. Vikend u Madridu je nezaobilazan bez dobrog jela, lokalne gastronomske specijalitete možete pronaći svugdje, od poznate tržnice Mercado koja se nalazi blizu Plaza Mayor sve do restorana sa predivnim pogledom na grad ili stadionu Reala.

Posebno u mjesecima izvan ljetne sezone važi da će posjeta Madridu goditi svakome. Svejedno da li tražite sunčeve zrake, noćni život, prijateljsku atmosferu ili najbolji nogomet u Evropi. Sve navedeno možete doživjeti ukoliko izaberete neki paket iz naše bogate ponude aranžmana. Upoznajte sa nama Madrid u društvu naših specijalizovanih delegata, kraljevski grad u našem društvu će vas uvijek dočekati raširenih ruku.

Preporučeno putovanje: Atletico Madrid-Real Madrid