Nogometne legende: Sastav 11 klupskih kapetana u svijetu nogometa

Veliki je broj nogometnih kapetana i veličina koji su prošli zelenim terenom od kada pratim nogomet, međutim malo je onih istinskih, pravih veličina koje su se stopile sa svojim klupskim dresom i njegovim bojama. Svaki od njih zaslužuje poštovanje, najveći broj nogometaša danas mijenja dres zbog novca kada god neko podigne ljestvicu, ali mali broj njih odlazi u vječnost kao što su vječni kapetani u sastavu koji ćemo navesti u nastavku teksta. Kao što kaže Balašević u jednoj svojoj pjesmi „nekad ostati, znači trajati“:

OLIVER KAHN

Ko bi drugi bio na vratima nego popularni „King Kahn“, jedan od najvatrenijih igrača koji su u dvadesetom vijeku koračali nogometnom površinom. Emotivac, „ludak“ i vrhunski čuvar mreže je za Minhenski Bayern odigrao 415 susreta.

JAVIER ZANETTI

Ovaj disciplinovani Argentinac je po bokovima Interovog sastava pretrčao sigurno više od mnogih vozila koja se još uvijek koriste u saobraćaju, njegovi nadimci su bili Il Capitano i Il Trattore sami možete zaključiti zašto. Ovaj velikan je za Inter odigrao 401 utakmicu.

CARLES PUYOL

Metalac iz odbrane katalonskog velikana. Carles Puyol je jedan od najboljih odbrambenih nogometaša novog vremena, ovaj kovrdžavi Španjolac je za svoju voljenu Barcelonu odigrao 481 utakmicu.

JOHN TERRY

Kada bi među ovih jedanaest igrača birali onog najoštrijeg i najborbenijeg sigurno bi to pored Zanettija bio John Terry, nekadašnji Engleski reprezentativac i kapetan Chelsea FC koji danas nastupa za Aston Villu, naravno sa kapetanskom trakom.

PAOLO MALDINI

Gospodin u kopačkama, jedan on najkarizmatičnijih nogometaša novog vremena, nasljednik Milanove familije, veliki kapetan i odličan igrač. Za milanski AC je upisao 647 nastup i nakon Giggsa je drugi po broju nastupa za voljeni klub u ovome sastavu.

STEVEN GERRARD

Teško bi bilo pronaći riječi koje bi opisale veličinu ovog velikog Liverpoolovca. Steven Gerrard je mnogo puta u karijeri mogao promjeniti dres zbog novca ili zbog želje za uspjehom, ali popularni Stevie G je cijeli svoj život ostao vjeran svom Liverpoolu. Gerrard je za Liverpool upisao 504 utakmice.

GAIZKA MENDIETA

Rekli bismo uljez među ovim nogometašima. Ko bi zaboravio Mendietine igre početkom novog milenijuma? Gaizka je za Valenciju upisao 264 nastupa.

ALESSANDRO DEL PIERO

Veliki Alex, vjerovatno najveća legenda „Stare dame“ u novom dobu. Alex je sa svojim Juventusom prošao sve, u svakom smislu te riječi. Del Piero je za Juventus upisao 513 nastupa.

FRANCESCO TOTTI

Rimski „Cesar“, jedna od najvećih ličnosti modernijeg nogometnog vremena. Vječno odan svojoj Vučici, kao i Gerrard pored mnogo primamljivijih i većih prilika se odlučio cijeli život provesti u AS Roma i zbog toga u svijetu nogometa zaslužuje veliki respekt. Za Vučicu je zabilježio 619 nastupa.

RYAN GIGGS

Najdugovječniji iz legendarne generacije Fergusonovih beba je sigurno jedna od najvećih ličnosti modernog nogometa. Kontroverzni Velšanin je za razliku od svojih nekadašnjih suigrača uz Paul Scholesa i Gary Neville-a ostao cijeli svoj život vjeran Crvenim Vragovima za koje je zabilježio 672 nastupa i apsolutni je rekorder po broju nastupa za matični klub među ovih jedanaest igrača.

RAUL GONZALEZ BLANCO

Definicija poštenja i fair playa ali i napadačke hladnokrvnosti kod zabijanja pogodaka. Biti kapetan Real Madrida je veliko breme a ja se ne mogu oteti dojmu da je tu traku Raul nosio najbolje od svih. Za Bijeli balet je ubilježio 558 nastupa. Poljubac prstena nakon pogotka će pamtiti svaki ljubitelj nogometa koji legendarnog golgetera pamti.