Old Firm derbi – više od nogometa

Mnogi kažu da je ovo najveće rivalstvo na svijetu. Zbog bankrota kluba sa Ibrox stadiona, posljednjih nekoliko godina navijači ova dva kluba su bili uskraćeni za svoj derbi koji ima tradiciju dužu od sto godina.

Ovo je duel klubova koji zajedno imaju više od sto ligaških naslova. Derbi koji je u prošlosti odnio mnogo života iz navijačkih redova, to je derbi grada Glasgow, utakmica između Celtic i Rangers.

Borba za grad Glasgow

Nogometni svijet poznaje mnogo velikih rivala. Zbog čega je Old Firm drugačiji? Ova utakmica utječe na dešavanja u cijelom kraju. I to ne samo na nogometna, nego i na politička, društvena i vjerska.

Škotska ima u Velikoj Britaniji drugačiji, specijalan status koji je u velikoj mjeri pogođen velikom migraciom Iraca u vrijeme njihove velike gladi. Irska manjina je veoma snažna u katoličanstvu, Škoti su večinom protestanti. Ono što ostavlja nevjerovatan dojam je činjenica da iako Škoti i Irci već stotinama godina žive zajedno, još uvijek među njima postoje napetosti zbog religije.

U Škotskoj se kaže, ako navijate za Celtic onda volite Papu i podržavate terorističku organizaciju IRA. Ako ste navijač Rangers onda ste vjerovatno desničar protestant i smijete se jedino kada vidite Britansku kraljicu.

Vremena kada su zbog ovog rivalstva i navijačkih nereda ginuli ljudi su prošlost. Poznat je slučaj petnaestogodišnjeg navijača Celtica Thomasa McFaddena, koji je preminuo nakon finala Škotskog kupa 1999. godine nakon tuče sa dvojicom navijača Rangersa.

Ako u samom Glasgow pitate nekoga od mještana da li ima nekog prijatelja koji je pristalica rivalske ekipe, u večini slučajeva će biti odgovor negativan. Rivalitet ova dva kluba dijeli ne samo grad nego i cijeli taj kraj.

Napetiju atmosferu od Old Firm derbija ćete teško pronaći. Zadnjih godina se ova utakmica nije igrala zato što su Rangersi došli u velike financijske probleme zbog kojih su se u najviši rang takmičenja morali vraćati iz četvrte lige.

Opet na vrhu

Nisu se samo škotski navijači obradovali povratku Rangersa nakon višegodišnje dominacije Celtica, već sada se nogometna planeta opet raduje borbi za titulu između ova dva legendarna rivala. Ovu bitku još zanimljivijom učinili su i treneri ekipa. Brendan Rodgers trener je Celtica čiji je prethodni angažman bio u Liverpoolu. Ko je bio kapiten Rodgersove ekipe u vrijeme dok je trenirao Liverpool? Pa naravno legendarni Steven Gerrard , današnji trener Rangersa.

On je preuzeo „The Gers“ lani na proljeće i to veoma uspješno, 12 utakmica bez poraza prekinuo je Old Firm derbi. Sedmu titulu u nizu su opet osvojili suvereni „The Bhoys“, koji su svog najvećeg rivala u derbiju pobjedili 5:0.

Rangersi su svog gradskog rivala pobjedili krajem prošle godine na svom Ibrox stadionu sa 1:0 i to je bila njihova prva pobjeda u derbiju nakon povratka u najviši rang. Između ostalog kada su Rangers bili u stečajnom postupku, prvi put u 120 godina utakmica Old Firm derbija se nije mogla igrati. To je jedan od događaja koji je tada obilježio nogometni svijet.

Današnja razlika na tabeli između rivala je 6 bodova, što za Rangers nije nedostižno. U Škotskoj se igra Liga za prvaka, tako da će završnica prvenstva sigurno biti interesantna. Rangers će se osloniti na duet Morelos-Tavernier, dok s druge strane Celtic vjeruje u svoj napadački dvojac Edouarda i Forresta.

Celtic je zadnjih godina zaboravio kako je to izgubiti Old Firm derbi, ekipa Steven Gerrarda ih je krajem probudila, što će uzvrat sigurno činiti interesantnijim. Ali ovdje se ne radi samo o nogometu, ova utakmica pokreće svakodnevni život u Škotskoj. Ovo je utakmica koju bi svaki pravi ljubitelj nogometa sigurno trebao posjetiti.