Old Trafford: Stadion bombardiran ne samo granatama

Veljača 1910, Old Trafford je završen i može se na njemu igrati. Taman na vrijeme, jer je par dana prije nevrijeme uništilo stari stadion Manchester United – Bank Street. Prva utakmica za „Crvene vragove“ nije bila baš najsretnija, izgubili od svog velikog rivala Liverpool FC sa 3:4 i u sezoni 1909/1910 su zauzeli tek peto mjesto na tabeli. Međutim godinu kasnije su već slavili svoju prvu titula na Old Traffordu. Što biste još o „Teatru snova“ kako je ovaj stadion nazvao legendarni Bobby Charlton trebali da znate?

Umjesto 100 tisuća samo 80 tisuća

Na prvom stadionu Bank Street kapacitet je bio 50 tisuća ljudi. Tadašnji predsjednik John Henry Davies nije bio minimalista. Već tada je osjetio moć brenda Manchester United i želio je stadion sa dvostrukim kapacitetom ali problem je bio novac. Stadion kapaciteta 80 tisuća ljudi je u to vrijeme koštao 60 000 Funti a za 100 tisuća bi koštao dvostruko više. Taj iznos je danas polovina plaće prosječnog igrača.
Interesantno je da najveća posjeta na Old Traffordu nije zabilježena na utakmici Manchester United već na utakmici polufinala FA kupa između Wolverhamptona i Grimsby Towna. Ta se utakmica odigrala 1939. Godine pred 76 962. To je samo malo više od današnjeg kapaciteta 75 635 mjesta, tako da trenutno nije moguće da se ovaj broj prekorači.

Iskoristite ponudu i putujte na neku od utakmica Manchester United

United ovdje nije proživio samo lijepe trenutke

Ovaj nedjeljivi dio Engleskog nogometa nastala je olovkom Archibalda Leitche u to vrijeme najpoznatijeg arhitektu Engleskih stadiona, koji je na otoku nacrtao otprilike 40 stadiona, između ostalog za Arsenal, Chelsea ali i za glavne rivale Manchester Uniteda, Liverpool i Leeds. Možda je upravo to nadvilo nad ovaj stadion trun prokletstva, jer su u sezoni 1973/1974 „Crveni vragovi“ na njemu isprali u drugu ligu. To je bilo ništa naspram onoga što se s tim stadionom desilo 32 godine prije, kada su ga u toku drugog svjetskog rata bombardirali Njemački vojni avioni. Ne zato što je Engleska kolijevka nogometa nego zato što je stajao i stoji u Industrijskoj zoni. Nakon teške poslijeratne situacije trajalo je osam godina dok se stadion nije obnovio, za to vrijeme je Manchester United igrao na Maine Road. Možete pogađati kome je stadion pripadao, naravno gradskom rivalu Manchester City, ali rivalitet je u poslijeratno vrijeme išao na stranu.

Udarci mimo nogometa mogu biti bolniji nego oni u utakmici (izvor photobucket.com)

Teatar snova s pravom

Busbyjeve bebe, je bio tim igrača koji je odrastao u Unitedu i prema klubu su imali poseban odnos. Specijalni su bili njihovi rezultati u sezonama 1955/56 i 1956/57 kada su osvojili titulu s prosjekom godina 21. U nogometnoj Europi su naprimjer Anderlechtu Brisel „utrpali“ deset komada i otišli kući praznog konta. Sljedeći poseban period je došao s Alex Fergusonom iako se nije na početku činilo da će tako biti. On je došao na Old Trafford 1986. godine i ostao nevjerojatnih 26 godina. Što je s Unitedom za taj period postigao? Osvojio je 38 raznih trofeja, od kojih je bilo 13 titula prvaka, dva trofeja Lige Prvaka te je pet puta osvojio FA kup.

Alex Ferguson gleda svoju prvu (izgubljenu) utakmicu protiv Oxforda (izvor: DailyMail.co.uk)

U Alexovoj eri je „Teatrom snova“ trčalo mnoštvo dobrih nogometaša kao što su Schmeichel, Giggs, Scholes, Cantona, David Beckham, Roy Keane, Cristiano Ronaldo i mnogi drugi. Iako su već svi navedeni igrači prošlost, „Teatar snova“ i dalje vrijedi posjetiti bez obzira kojih će 11 nogometaša početi utakmicu.