San Siro: Kad je jedan stadion dom dva rivala

Da dva tima budu domaćini na jednom stadionu nije potpuno neobičan slučaj. Naprimjer Allianz Arena je domaći stadion na kojem igraju minhenski Bayern i TSV Minhen 1860. Ipak rijedak slučaj je da dvije velike ekipe kao što su AC Milan i Inter imaju zajednički stadion. San Siro ili Stadio Giuseppe Meazza kako se oficijelno zove je građevinom koju je uvijek u Milanu obavezno posjetiti. Za njegovu izgradnju je zaslužan Piero Pirelli tadašnji predsjednik milanskog AC. Pitate se da li ovaj čovjek ima veze sa firmom koja se bavi proizvodnjom guma i bila je dugogodišnji sponzor Intera? Da, Piero Pirelli je sin osnivača ove poznate marke pneumatika. To su ti predivni detalji koje nosi život i nogomet.

San Siro u sezoni 1925/1926 da li biste ga prepoznali?

Nuovo Stadio Calcistico San Siro

Ovo je originalno ime koje je stadion nosio po njegovom završetku 1926. godine. Iako talijani ne štede na riječima i za njih je ovaj naziv bio predugačak. Zbog toga su ga jednostavno skratili na San Siro, da bi imali više vremena raspravljati se o tome da li je bolji AC ili Inter. Zašto je stadion dobio upravo ovo ime? Nije teško pogoditi, kvart u kojem se stadion nalazi se zove upravo San Siro.

Prvu utakmicu na ovom stadionu je milanski AC odigrao protiv Intera iako se u to vrijeme nerazzurri još nisu planirali seliti na ovaj stadion. U to vrijeme je Inter još uvijek svoje utakmice igrao na stadionu Arena Civica. Kako je prva povijesna utakmica završila? Inter je pobjedio 6:3. Interisti se na San Siro sele tek 1947.godine , u to vrijeme je utakmice milanskih velikana posječivalo oko 55 tisuća ljudi. Postojali su megalomanski planovi prema kojima su stadion trebali proširiti i do 150 tisuća, međutim došlo je do konačnog broja od 85 tisuća ljudi.

Pogled na današnji San Siro je predivan

Komad Engleske u Italiji

Većina stadiona u Italiji imala je nepopularnu atletsku stazu i velika većina njih istu ima i danas. Publika je na taj način dalje od igrača i u nekim presudnim trenucima ta blizina između tribina i igrača na terenu učini svoje. Stari San Siro je bio klasični engleski stadion gdje su igrači i publika u neposrednoj blizini, što naravno uvijek ima veliki uticaj na atmosferu. Ovaj stadion je mjesto gdje igra uključuje i tribine.

Prva međunarodna utakmica na ovom stadionu odigrana je 20.2.1927 između Italije i Čehoslovačke (2:2).

Giuseppe Meazza a rivalitet među klubovima

San Siro svoj današnji oficijelni naziv nosi tek od 1980. godine. Naziv stadiona Giuseppe Meazza koriste najviše navijači Intera. Zašto? Giuseppe Meazza je bio legenda Intera sa interesantnom pričom. AC Milan je bio njegov voljeni klub, međutim Meazzin lik nije bio omiljen među trenerima milanskog AC i nisu bili zainteresirani za njega. Navodno je bio previše siromašan. Bog zna da li su tadašnji Interovi treneri vidjeli u Meazzi neki potencijal ili su jednostavno htjeli kontrirati gradskom rivalu i Meazzu su na kraju potpisali. On im je povjerenje vratio, u periodu od 1927 do 1940 je za Inter postigao 282 gola, u sezoni 1946-1947 je postigao još dva. Do danas je sa svoja 284 gola najbolji strijelac u povijesti nerazzurra. Gdje je bio u međuvremenu? Između ostalog dvije godine je nastupao i za AC Milan. Ipak njegovo ime u nazivu stadiona više koristiti navijači Intera i nije se čuditi.

Nije to jedini slučaj da je jedan igrač nosio oba dresa. Učinili su to velikani kao što su Hernan Crespo, Zlatan Ibrahimović, Christian Vieri, Roberto Baggio ili legendarni Ronaldo.

Ronaldo u vrijeme najveće slave. S reklamom Pirelli na dresu.

Po travnjaku San Sira su trčali takve klupske legende kao što su Paolo Maldini ili Javier Zanetti, koji su u karijeri znali samo za jedan klub. Javier Zanetti je u dresu Intera upisao 847 nastupa a Maldini u dresu AC nevjerovatna 902 nastupa.

Izaberite jedno od putovanja iz naše velike ponude, posjeta nekoj od utakmica na legendarnom stadiona sigurno nikada nije greška.

Ponuda AC Milan

Ponuda Inter