Wembley, sveti gral među stadionima

Wembley je sinonim engleskog nogometa, ali originalna namjena gradnje ovog objekta je bila drugačija. Pročitajte više o domu tri lava.

Stari Wembley (1923-2002)

Prvobitno se zvao the Empire Stadium i bio je jedna od najveličanstvenijih građevina. Pripremljen za gradnju britanske imperije u godinama 1924-1925. Nakon višegodišnje gradnje imperije, računalo se na rušenje većine prostora zato što ih nekoliko nije bilo finansijski održivo. Po naredbi Škota, sir. James Stevensona – šefa komisije gradilišta, the Empire Stadium je sačuvan. Otkupio ga je lokalni poduzetnik Arthur Elvin, koji je svoju viziju punih tribina na nogometnim utakmicama pretvorio u realnost. Tako se počela pisati historija narodnog fudbalskog stadiona, kolijevke nogometa.

Dana 28.aprila 1923.godine, samo nekoliko dana nakon završetka izgradnje kompleksa, stadion je ugostio finale FA kupa izmedju Bolton Wonderersa i West Ham Uniteda. Engleska FA (football association) značajno je potcijenila interesovanje gledalaca za tu utakmicu i odlučila je ne naplaćivati ulaz.

Rezultat je bio prekoračenje kapaciteta stadiona, koji je brojao 127 000 gledatelja. Prema nekim procjenama kapacitet stadiona je prekoračen dva puta te su jos desetine hiljada zainteresovanih navijača ostali pred kapijama stadiona. Sa prepunih tribina stadiona uskoro su se mase navijača počele gurati na teren i utakmici je prijetio prekid.

U tom trenutku su se na terenu pojavile policijske jedinice na konjima uključujući i bijelog konja Billya sa kojeg je zapovjedao George Scorey. Policija je uspjela bez upotrebe nasilja vratiti ljude na tribine i utakmica je počela sa 45 minuta zakašnjenja.

Konj Billy je bio označen kao „spasitelj utakmice“ i igrači Bolton Wanderersa mu mogu zahvaliti na svom prvom trofeju koja im je bila uručena na svetom terenu Wembley. Na taj način je ovaj stadion počeo biti domaćin finalnih utakmica kup takmičenja (prvobitno FA kup) i Albion je u njemu našao novi dom za međunarodne utakmice.

Na početku ere novog narodnog stadiona Wembley, bila je čast i privilegija igrati protiv Engleske. Prva reprezentacija koja je imala tu čast je bila reprezentacija Škotske. Škoti su kroz historiju imali veliku ulogu u izgradnji svjetskog nogometa ali je u današnje vrijeme ta uloga zaboravljena. Važnost Škotske podupire i činjenica da je Wembley prvih 27 godina služio samo za odigravanje međunarodnih utakmica izmedju Engleske i Škotske. Za sve ostale međunarodne utakmice na domaćem terenu, Englezi su birali druge stadione.

Takva praksa je potrajala do 1951.godine kada je FA pozvao drugog gosta na narodni stadion. Izgubljena utakmica od Argentine (1:2) pred 100 000 gledalaca otvorila je vrata Wembleya i ostalim nogometnim reprezentacijama svijeta. Međutim, vrlo teško su se pobjede nosile sa narodnog stadiona. Do jeseni 2000.godine, kada su domaćini odigrali svoju posljednju utakmicu na starom Wembley-u, aktivnu bilansu na utakmicama protiv Engleske seniorske reprezentacije su zabilježili Italija (dvije pobjede, dva remija i jedan poraz) i Čile (jedna pobjeda, jedan remi i nula izgubljenih).

Zbog toga su se sve izgubljene utakmice domaće ekipe smatrale senzacionalnim. Pedesetih godina su Mađari imali fenomenalnu generaciju, na čelu sa Ferens Puskasem i 1953.godine su Englezima priredili nezapamćeni debakl uz rezultat 3:6. Na starom Wembleyu ni prije ni poslije toga niko nije postigao više golova Engleskoj. Iako su Mađari izgubili na Wembleyu narednih šest utakmica, na otoku ih pamte kao magične Mađare.

Svjetsko prvenstvo 1966

U finalu svjetskog prvenstva u nogometu, na drugoj strani je bio stari rival iz zapadne Njemačke, a mjesto održavanja stadion Wembley. Iako bi se teško mogao zamisliti bolji ambijent za uspjeh u historiji engleskog nogometa, masa od 90 000 ljudi je počela slaviti premijernu proslavu, ali Njemci u devedesetom minutu (90′) postižu izjednačujući pogodak.

Utakmica je otišla u produžetke, kada je u devedeset osmom minutu (98′) Geoff Hurst primio centriranu loptu sa desne strane, šutirao je po Njemačkom golu. Lopta se odbija od prečku na gol liniju i poslije toga je Njemci izbacuju u korner. Cijela Engleska je vidjela gol, ali jedanaest Njemaca na terenu je bilo protiv.

Poslije par sekundi glavni sudija se savjetuje sa pomoćnim i pokazuje na centar. Njemci se osjećaju prevareno ali su do kraja primili još jedan gol za konačnih 2:4, i to je najpoznatija pobjeda Engleza u historiji njihovog nogometa. U budućnosti će Englezi i dalje „uživati“ sa Njemcima na Wembley-u.

Europsko prvenstvo 1996

Drugi veliki turnir u organizaciji Engleza dogodio se 1996.god. Na završnom turniru prvenstva Evrope je po prvi put učestvovalo 16 ekipa i domaćini su svoju grupu prošli kao prvi. U četvrtfinalu su prošli na penale protiv Španije, ali su se poslije toga u polufinalu sreli sa ujedinjenom Njemačkom i tada su ispali.

Druga titula sa svetog terena Wembleya se nije dogodila. Stadion prije turnira je prošao modernizaciju poslije koje je kapacitet brojao 76 hiljada sjedećih mjesta. Zub vremena nije bio milosrdan ni prema ovome nogometnom hramu i FA se na kraju milenija odlučio za rušenje kompletnog stadiona i izgradnju novog super modernog, na istom mjestu, koji ispunjava najveće kriterijume.

Zadnja utakmica na starom stadionu nije mogla biti odigrana bez najvećeg rivala Njemačke. Na jesen 2000.godine, domaćini su otvorili kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu porazom 0:1 i ovaj rezultat je zapisan kao zadnja međunarodna utakmica Albiona na starom Wembleyu. 2002.godine je počelo rušenje starog Wembley-a, da bi prepustio svoje mjesto novom stadionu.

Novi Wembley (2007 do danas)

Prvobitni plan FA je bio početi radove na rušenju već 1998.godine kako bi stigli napraviti novi stadion za svjetsko prvenstvo za koje je Engleska bila kandidat za domaćina. Ali su se desile komplikacije sa građevinskim planom i finansijama te kako problema nije nedostajalo odustalo se od turnira. Uz sve to dešava se da organizaciju turnira svjetskog prvenstva 2006.godine dobiva niko drugi nego vječiti rival Njemačka.

Za tim glavnog arhitekte Norman Foster-a, to je bilo olakšanje jer nisu morali poštovati prvobitni rok plana izgradnje. Fosterova hrabra vizija izgradnje stadiona i beskonačni problemi sa developerima su produžili izgradnju sve do proljeća 2007.godine i predračun za stadion se popeo na 750 000 000 libara (stari Wembley je bio izgrađen za 300 dana i tadašnjih 750 hiljada libara). Na sjeveru Londona je izrastao najveći i najkompleksniji nogometni stadion na svijetu.

Prva takmičarska utakmica na novom stadionu je bila pripremna utakmica između domaćina i reprezentacije Italije do 21 godine. Utakmici je bio omogućen ulaz za 60 hiljada gledatelja i oni su 24. ožujka 2007.godine vidjeli remi između te dvije reprezentacije, rezultat je bio 3:3. U maju su već bile iskorištene sve tribine i utakmici je prisustvovalo 89.826 gledatelja. Tada je u finalnoj utakmici FA kupa Chelsea pobijedio ekipu Manchester Uniteda sa 1:0.

Finalnu utakmice najstarijeg fudbalskog kupa na svijetu su se u toku izgradnje Wembleya igrale u Cardiffu. Svoj prelazni dom je morala naći i Engleska fudbalska reprezentacija za skoro sedam godina odsustva sa Wembleya koji je bio u izgradnji. Englezi su nastupali po cijelom ostrvu, najčešće u Manchesteru na Old Traffordu, koji je u to vrijeme bio najveći stadion.

Na novi Wembley su Englezi na prvu međunarodnu utakmicu pozvali seniorsku ekipu Brazila. John Terry je otvorio sa prvim golom, ali je do kraja izjednačio Diego i pokvario tu prvu englesku pobjedu na novom stadionu.

Ali to ne bi bilo pravo otvaranje narodnog stadiona da Englezi na njemu nisu odigrali utakmicu sa Njemačkom. Garry Linecer (48 golova za Englesku) je opisao fudbal kao jednostavnu igru, jer 22 igrača 90 minuta ganjaju loptu i na kraju pobijede Njemci.

Iz arhitektonskog pogleda, Wembley je unikat. Kada su arhitekte projektovale novi izgled stadiona Wembley morali su uzeti u obzir mnogo činjenica. Poštujući tako prvu verziju narodnog stadiona. Mitski Twin Towers – 35 metara visoki simbol starog Wembleya je zamijenio 133 metra visok luk, koji drži cijelu sjevernu i 60% južnog krova tribine. Kada se luk noću osvjetli može se vidjeti i sa 20 kilometara udaljenih mjesta u gradu. Kada je vrijeme ružno pokretni krov može pokriti svih 90 000 sjedećih mjesta, kada je lijepo vrijeme on se otvara kako bi do travnate površine moglo doprijeti sunce.

Koncerti kao i nogometne utakmice su na starom Wembleyu legendarni zbog akustike. Huk uzavrelih navijača se prostirao po cijelom stadionu i stvarao je magičnu nezaboravnu atmosferu za posjetioce. Akustična pravila arene su već manje odgovarala koncertnim nastupima.

Stadion je svojim novim izgledom otvorio mogućnost boljih akustičnih opcija i za koncerte i povečao je užitak za potencijalnih 160 000 posjetitelja za koncerte. Novi stadion broji 160 staklenih VIP prostorija koje se prostiru duž cijelog stadiona.

Tokom posjete Londonu, svaki ljubitelj nogometa bi trebao izdvojiti jedan dan za „randes“ s tim stadionom, Wembley-em. Idealno na dan utakmice. U slučaju da se ista ne igra u toku Vašeg posjeta, nudimo Vam 75-minutni program sa vodičem. Ulaznice se kreću od 11 libara (studenti, penzioneri, djeca) i u okviru toga se mogu posjetiti svlačionice, press dvorane ili preći 107 stepenica dugu počasnu tribinu na kojoj se predaju trofeji.

U muzeju stadiona je smješten dio drvenog gola u koji je ušao (ili nije) pobjednički gol u finalu 1966.godine. Duh nogometnog naroda čeka na Vas.