Bayern München – Borussia Dortmund

Želite posjetiti Njemačku i Bavariju, pogledati utakmicu Bayern Münchena? Onda ste na pravom mjestu! NogometTour.hr Vas vodi u Njemačku na utakmicu Bayern München – Borussia Dortmund i na nezaboravan provod.

Putovanje avionom na utakmicu Bayern München – Borussia Dortmund uključuje:

 • POVRATNA AVIONSKA KARTA
  • pogodan spoj: Trst, Venecija, Budimpešta, Beč, Zagreb, Split, Zadar
 • SMJEŠTAJ
  • hotel sa 3*, viši standard na upit
 • ULAZNICA
 • USLUGA DELEGATA
  • na putovanjima u München asistiraju našim klijentima iskusni delegati
 • OSIGURANJE
 • NAŠA PREPORUKA
  • poklonite putovanje kao nezaboravno iskustvo – rado ćemo pripremiti poklon bon po vašoj želji
  • zašto NogometTour.hr? pročitajte procjene zadovoljnih klijenta

 

Preporučeni program putovanja (u slučaju da se utakmica igra u subotu) :

PETAK: Odlazak u Njemačku. Nakon dolaska transfer u hotel (prijava od 14:00).

SUBOTA: Individualan program. Kasnije odlazak na stadion i pratnja utakmice Bayern München – Borussia Dortmund.

NEDJELJA: Individualan program. U slučaju interesa možemo osigurati ulaznice za posjetu lokalnih TOP atrakcija, preporučiti posjetu besplatnih atrakcija, ili ćemo Vam pripremiti poznavanje bliskog okoliša.

PONEDJELJAK: Odjava iz hotela (do 12:00). Nakon odjave transfer na aerodrom.

Putovanje po mjeri: Napišite nam vaše zahtjeve za prijevoz, smještaj, ulaznice, dodatni program i mi ćemo vam pripremiti ponudu točno po vašoj želji.

Mišljenje klijenata o putovanjima B.München, Dortmund

Iskustva su individualna i mogu se razlikovati.

 • Želim da se zahvalim vašoj agenciji za predivan doživljaj u Berlinu na utakmici Hertha-Bayern. Sve je proteklo bez ikakvih problema. Transfer je bio dobar i bez problema, autobus odličan, mjesta na stadionu također, delegat i vodič odlični. Još jednom veliko hvala!
  Alexandar Spišiak | Hertha-Bayern
 • Dobar dan svima u Fudbaltour! Želimo vam se zahvaliti u ime cijele porodice. Prisustvovali smo utakmici FC Bayern-FC Koln i bio je to doživljaj koji se ne sreće svaki dan. Kada je moja kćerka rekla da ćemo ovo morati ponoviti (a ne prati i ne voli fudbal), onda nema potrebe da išta više dodajemo. Sve pohvale za organizaciju i vidimo se ponovo. Hvala!
  Marcel Štefani | Bayern Munchen-FC Koln

O klubovima

B.München

Prvih sto godina Bayernove povijesti i uspješne priče počinju i završavaju sa imenom Franz. Zanimljiva je slučajnost da se vođa jedanaest “pobunjenika”, koji su se u noći 27. veljače 1900. sastali u restoranu Gisela kako bi se razdvojili od kluba MTV 1879. i osnovali FC Bayer, zvao Franz (Franz John), jednako kao i legendarni Kaiser (Franz Beckenbauer), koji je u ulozi predsjednika uveo klub u novi milenij. Puno vremena i puno razlika razdvajaju sadašnju i tadašnju situaciju. Franz John osnovao je sa svojim prijateljima Bayern iz ničega i bio je oduševljen relativno skromnim rezultatima, poput pobjede rezultatom 7:2 u prvoj utakmici protiv svog bivšeg kluba MTV 1879. U njegovim počecima, ljudi su Bayern, tada poznat kao Schwabinger Bayern, prepoznavali po slamnatim šeširima koje su nosili njegovi nogometaši. Franz Beckenbauer, s druge strane, bio je jedan od onih koji su pridonijeli da ovaj klub postane ono što danas jest – međunarodno poznat i uspješan klub sa milijunima navijača, institucija koja je davno prerasla okvire njemačkog nogometa. Čak niti u najluđim snovima Franz John nije mogao predvidjeti da će klub koji je osnovao imati takvu budućnost ili da će jednog dana postati prvakom Njemačke, Europe, pa čak i svijeta. Nije mogao ni zamisliti da će se stoljeće kasnije, u rano proljeće 1999. godine, Beckenbauer sastati sa vodećim svjetskim političarima, te da će mu britanski premijer Tony Blair došapnuti kako je upravo on najpoznatija osoba na tom sastanku. Očito je, nešto se nevjerojatno dogodilo u sto godina između vremena dva Franza. Bavarci su najveći i najpopularniji Njemački klub i jedan od najpopularnijih klubova na svijetu.

Dortmund

Klub je osnovan 19. decembra 1909. godine. Osnivači su bili: Franz i Paul Braun, Henry Cleve, Hans Debest, Paul Dziendzielle, Franz, Julius and Wilhelm Jacobi, Hans Kahn, Gustav Müller, Franz Risse, Fritz Schulte, Hans Siebold, August Tönnesmann, Heinrich i Robert Unger, Fritz Weber, Franz Wendt i Benno Elkan. Naziv Borussia je dobila ime po latinskoj riječi za Prusku. Tokom narednih godina klub je uživao tek u skromnom uspjehu igranja u lokalnim ligama. 1929. godine je bio na rubu bankrota kada je uprava pokušala pojačati klub sa potpisivanjem nekih plaćenih profesionalnih nogometaša. Godine 1930. tadašnji predsjednik je smjenjen zato što se odbio pridružiti nasističkoj stranci, pa je klub upao u probleme. Nakon Drugog svjetskog rata klub počinje redati uspjehe. Poslije dvije njemačke titule tokom 1950-ih Borussia je bila ne samo jedan od osnivača Bundeslige, nego i domaćin osnivačke skupštine. U novu ligu žuto-crni su ušli kao prvaci, a postigli su i prvi gol u njenoj historiji. Kup Njemačke prvi put im je pripao 1965. godine, a slijedeće sezone Borussia je u Glasgowu pobijedila Liverpool sa 2–1 i došla do prvog evropskog trofeja. Potom je uslijedila decenija krize, koja je vrhunac dostigla 1978. godine porazom od Borussije Mönchengladbach od 12–0. Do novog trofeja Dortmund dolazi tek 1989. godine osvajanjem nacionalnog kupa. Zahvaljujući treneru Ottmar Hitzfeldu i velikim ulaganjima, kojima su mnogi njemački igrači vraćeni iz Italije, Borussia je tokom 1990-ih konstantno postala kandidat za titulu, a naslovi su osvojeni 1995. i 1996. godine. Nakon toga u narednih 15 godina u trofejnu salu stigla je samo jedna domaća titula (2002. godine). Finansijska kriza sa kojom se Dortmund borio u jednom trenutku zaprijetila je i bankrotom. Ipak, klub je uspio da se stabilizuje uz pomoć sponzora. 2008. godine na mjesto šefa stučnog štaba dolazi Jürgen Klopp. Sa po dvije titule domaćeg prvenstva i nacionalnog kupa, te plasmanom u finale Lige prvaka Klopp je ostavio dubok trag u klubu iz Sjeverne Rajne-Vestfalija.